Bu sayımızda çok değerli sanatçı ve sevgili dostumuz Uğur Taşdemir ile bir söyleşi gerçekleştirip sizlerle paylaşma şansımız maalesef olamıyor. Zira kendisi uzunca bir süredir sağlık sorunları nedeniyle hastanende tedavi görüyor ve çok zor bir süreçten geçiyor. Yani 50. sayımız olması nedeniyle de ayrıca önemsediğimiz bu sayımızda bir kapak konuğunu alışılmışın dışında, O'nu size anlatarak, daha önceki sohbetlerimizden alıntılar yaparak ağırlayacağız.
Aykut Uğur Taşdemir 20 Ekim 1965 tarihinde Yozgat'ta dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Maliye Bölümü'nden mezun olduktan sonra, tiyatroya olan ilgisi nedeniyle, mesleğine yönelmek yerine sanatı seçti. 1987 yılında amatör tiyatro topluluklarında çeşitli roller aldı. Daha sonra, Deneysel Sanatlar Merkezi, Masal Gerçek Tiyatrosu gibi topluluklarda oyunlarda oynadı. Şehir Tiyatrosu'nda da çalışan sevgili Uğur Taşdemir, 2005 yılında Çığır Sahne'de ve ardından da 2006 yılında Tiyatro Fora kadrosunda yer aldı. Ayrıca, dergimiz yazarlarından ve Yaşam Hakkına Saygı Derneği Kurucusu sevgili Özgün Öztürk'ün de hayat arkadaşıdır.
Televizyon reklamlarının yanı sıra, 1989 yılından itibaren sinema ve dizi filmlerde de çeşitli rollerde oynadı. Selim Naşit Özcan'ın yönlendirmesiyle, aynı zamanda seslendirme yapmaya başladı. Özellikle aktör Nicolas Cage'in elliden fazla filminde seslendirme yapmıştır. Kısacası onunla konuşurken kendinizi Nicolas Cage ile konuşuyor zannedebilirsiniz. :)
Sevgili Uğur Taşdemir bir süre Federal Film Akademi’de eğitimler verdi. Ardından da Başkent İletişim Bilimleri Akademilerinde yine seslendirme dersleri verdi.
Kendisinin hazırlamış olduğu "Sürç-i Lisan adlı Talk Show programının da sunuculuğunu yaptı ve birçok sanatçıyı programında konuk olarak ağırladı. Sesin Yüzleri, İşte O Ses Röportajları isimli, yine kendisinin hazırlayıp sunduğu, birçok seslendirme sanatçısını ağırladığı programlara da imzasını attı.
Seslendirmesini yaptığı film ve karakterlerle bütünleşen Uğur Taşdemir, 14 yaşından itibaren sanatın içerisindedir. Çok uzun yıllardadır seslendirmeye ve oyunculuğun farklı dallarında sanatını sürdürmeye devam etmektedir. Sanat hayatına birden fazla mesleği ve projeyi sığdıran Uğur Taşdemir, aynı zamanda belgesel seslendirmelerine katılmıştır.
Asıl ününü oyunculuğu ile yakalayan Uğur Taşdemir, bir döneme damgasını vuran pek çok dizi ve filmde oyuncu kimliği ile yer almıştır. Taşdemir’in seyirci karşısına çıktığı en bilinen yapımlarında başında Çiçek Taksi dizisi vardır. Şimdilerde reklam, film ve belgesel seslendirmelerine katılan Uğur Taşdemir, halen sanatçı kimliği ile ekranlardaki yerini korumaya devam etmektedir.
Güzel konuşma, diksiyon ve dublaj eğitimi veren Uğur Taşdemir, sanat hayatını erken yaşta başlatmış bir isimdir. Türkiye’nin yetiştirdiği en iyi seslendirme sanatçıları arasında yer alır. Amatör tiyatro topluluklarında çeşitli oyunlara katılan Uğur Taşdemir, sanat yaşamının temelini 1987 yılında atmıştır. Okulu bitirdiği döneme denk gelen 1987 yılında Taşdemir, ilk olarak Ağrıdağı Efsanesi Oyunu ile seyirci karşısına çıkmıştır. İlerleyen yıllarda şehir tiyatrolarında görev alan Uğur Taşdemir, bir süre sonra televizyon reklamları ve dizi- film oyunculuğuna geçiş yapmıştır.
1989 yılından beri televizyon ve sinema sahnelerinde karşımıza çıkan Taşdemir’in en meşhur yapımlarından biri Kurtlar Vadisi dizisidir. Uğur Taşdemir Kurtlar Vadisi Pusu adlı dizide Bünyamin karakterine hayat vermiştir. Televizyon ekranlarında yayınlanan pek çok dizide oyuncu ve seslendirme sanatçısı kimliği ile yer alan Taşdemir, aynı zamanda sinema sektöründe önemli yapımlarda karşımıza çıkmaktadır. Pak Panter, Kurtlar Vadisi Gladio ve Hoşçakal Yarın filmleriyle adından sıkça söz ettirmiştir.
2000’li yılların başında yayınlanan birçok dizide rol alıyor. Özellikle TRT ekranlarında yayınlanan dizi ve belgesellerde sıkça gördüğümüz Taşdemir, çoğunlukla kötü karakterlere hayat vermesi ile biliniyor. Ünlü oyuncu Uğur Taşdemir son yıllarda ise Filinta ve Halka dizleri ile seyirci karşısına çıkmıştır. Filinta dizisinde Taşdemir, İngiliz sefiri Sir Henry karakterini canlandırmıştır. 2019 yılında yayınlanan Halka dizisinde ise Uğur Taşdemir, Halit Muzaffer karakterini oynamıştır.
Dizi ve filmlerde çoğunlukla kötü adamı seslendiren kişi olarak tanınır. Bu özelliğinin yanı sıra Uğur Taşdemir, aynı filmde üç farklı kişiyi seslendirecek kadar da usta bir oyuncudur. Seslendirme sanatının inceliklerini tüm çalışmalarına uyarlayan Taşdemir, özellikle "Esaretin Bedeli" ndeki seslendirmesi ile izleyicinin dikkatini çekmeyi başarır. Truman Show ve Sihirbazlar Çetesi gibi dönemin öne çıkan filmlerinde gördüğümüz Taşdemir, pek çok yapıma sesiyle ortak olmuş bir seslendirme sanatçısıdır.
Uğur Taşdemir dublaj sanatının inceliklerini iyi bilen ve her çalışmasında bunu izleyiciye hissettiren nadir isimlerden biridir. Usta oyuncu ve seslendirme sanatçısı, belgesel seslendirmeleriyle de ekranların gerisinde iyi işler ortaya çıkarmıştır. Özellikle TRT Belgesel’de sıkça karşımıza çıkan Uğur Taşdemir’in en ünlü belgesel seslendirmesi ise "Su Savaşları" adlı yapımdır. Taşdemir, Su Savaşları’na dış ses olarak katılmış ardından kamera önüne geçmiştir.
Ünlü seslendirme sanatçısı film ve dizi seslendirmelerinin yanı sıra pek çok ünlü markanın reklam filminde de sesiyle izleyici karşısına geçmiştir. Özellikle banka, sigorta ve araba reklamlarında Uğur Taşdemir sesiyle harekete geçirici çalışmalar ortaya çıkarmıştır. Uğur Taşdemir’in reklam seslendirme çalışmaları arasında Bosch, Renault, Redbul, SQL Server, Pegasus, Dacia, Finansbank, Hepsiburada.com ve Hayat Sigortası gibi önemli markalar yer almıştır.
Kimleri Seslendirdi?
Uğur Taşdemir seslendirme sanatına başladığı günden bu yana, pek çok ünlü ismin Türkçe dublaj çalışmalarında karşımıza çıkıyor. Ünlü sanatçı seslendirme çalışmalarında Nicholas Cage, Sean Penn, Robin Williams, William Hurt, Woody Allen, Dudley Moore, Bily Cristal, Michael Keaton, Adam Sendler, Ben Stiler, Steve Buscemi, Paul Giamatti, Bill Murray, John Turturro ve Woody Harrelson gibi isimleri seslendiriyor. Dünyaca ünlü film yıldızlarının Türkçe seslendirmelerini gerçekleştiren Uğur Taşdemir’in sesiyle hayat verdiği karakterleri şöyle sıralayabiliriz;
- Nicolas Cage: Uğur Taşdemir Nicolas Cage seslendirmeleri ile ünlenen ve bu isme çok sayıda seslendirme yapan bir sanatçıdır. Nicolas Cage’in oynadığı filmlerin Türkçe dublajında yer alan Taşdemir, ünlü isme ait elliden fazla yapıma sesini vermiştir.
- Karayip Korsanları – Orlando Bloom: Bu film serisinde Uğur Taşdemir, seri boyunca Will Turner’in Türkçe seslendirmesini yapmıştır.
- Elm Sokağı Kabusu- Robert Englund: Bu beşli film serisinde Uğur Taşdemir 3. seriden itibaren Robert’in hayat verdiği Freedy Krueger karakterine Türkçe seslendirme yaparken görüyoruz.
- Yaratıklar- Burke Kane ve Morse: 1979’da başlayan 3 serilik Yaratıklar filminde Taşdemir, üç farklı karakteri seslendirmiştir.
- Better Call Saul – Bob Odengirk: Amerikan suç ve drama dizisinde Uğur Taşdemir’i Bob’un oynadığı Saul Goodman’ı seslendirirken görüyoruz.
- Efsane Avcıları: Bir televizyon programı olan Efsane Avcıları’nda Taşdemir, prgoramı yöneten Adam Savage’in Türkçe seslendirmesini yapmıştır.
Bugüne kadar rol aldığı tiyatro oyun ve filmler se şöyle;
Müfettiş / Tüccar - 1990 Tiyatro oyunu)
Halka (Psikiyatr Halit Muzaffer, TV Dizisi 2018)
Vay Başıma Gelenler 2,5 (Avukat, Sinema Filmi 2014)
Filinta (İngiliz Sefiri, TV Dizisi 2014-2016)
Kurtlar Vadisi: Pusu (Bünyamin, TV Dizisi 2014-2015)
Çilek (Sinema Filmi 2014)
Her Sevda Bir Veda (TV Dizisi 2014)
Allah’ın Sadık Kulu: Barla (Birinci adam, 2011)
Harem (TV Dizisi 2012)
Pak Panter (Sinema Filmi 2010)
Kader Çizgisi (Nusret, TV Dizisi 2010)
Kurtlar Vadisi: Gladio (Spiker, Sinema Filmi 2009)
Sardunya Sokağı (Nurettin, TV Dizisi 2007)
Kurtlar Vadisi Pusu (TV Dizisi Avukat Bünyamin, 2014-2015)
Doktorlar (TV Dizisi 2008)
Sessiz Gece (Suat, TV Dizisi 2005)
Acı Hayat (TV Dizisi Avukat Çağdaş Zafer, 2005)
Kalp Gözü (TV Dizisi 2004)
Kurtlar Vadisi (TV Dizisi Avukat Bünyamin, 2004)
Hırçın Menekşe (TV Dizisi 2003)
Sırlar Dünyası / Sır Kapısı (TV Dizisi 2002)
Mihriban (TV Dizisi 2002)
Kınalı Kar (TV Dizisi 2002)
Herşey Oğlum İçin (TV Filmi 2001)
Bir Aşk Hikayesi (TV Filmi 2000
Aşk Güzel Şeydir (Ömer, TV Filmi 2000)
Çatısız Kadınlar (TV Dizisi 1999)
Küçük Besleme (Avukat Taner, TV Dizisi 1999)
Sıcak Saatler (Selçuk, TV Dizisi 1998)
Sibel (Emniyet Amiri, TV Dizisi 1998)
Hoşçakal Yarın (Avukat, Sinema Filmi 1998)
Ayrı Dünyalar (TV Dizisi 1998)
Böyle mi Olacaktı (Sacit 2, TV Dizisi 1997)
Baba Evi (Haydar,TV Dizisi 1997)
Köşe Kapmaca (TV Dizisi 1996)
İnce İnce Yasemince (TV Dizisi 1994)
Mahallenin Muhtarları (TV Dizisi 1992)
İz Peşinde (Mr. Robert, TV Dizisi 1989)
Alice in Wonderland (Türkçe Seslendirme, Sinema Filmi 1951)
Youtube'da aktif olarak videolar hazırlayan Uğur, sağlık sorunları nedeniyle şimdilik ara vermek zorunda kalmış olsa da, kendi seslendirme atölyesinde eğitim vermeye devam ediyordu. Bu zor günlerin bir an önce geçmişte kalmasının ardından yeniden eğitimlerine devam edeceğini yürekten umuyoruz.